5g zararlı mı? - Firma Gezgini - firmagezgini.com
5g zararlı mı?

5g zararlı mı?

Corona Virüs’ün dünyada hızla yayımlası ile, 5G tartışmaları alevlendi. 5G teknolojisinin yaydığı yüksek orandaki radyasyonun corona gibi virüslere karşı insan bağışıklığını azalttığı yönünde iddalar arttı. Peki bu iddaalar ne derece bilimsel verilere dayanıyor. Yazımızda bunları inceleyeceğiz.

5G NEDİR?

Mobil iletişimin dünyasındaki en yeni jenerasyonu olan 5G hayatımıza giriş sağladı. Peki nedir bu 5G? Kablosuz internetteki 5. Generation (nesli) olan 5G yüksek download (indirme) ve upload (yükleme) hızları, daha düşük ping (gecikme) değerleri ve bağlantı kopma ihtimalini ortadan kaldırmayı vaat ediyor. Ana hedefin saniyede 20 GB hızında olacağı ön görülüyor. Bu da Endüstri 4.0 gelişmesini ve IOT (Nesnelerin interneti), otonom araçlar, akıllı fabrikalar, sağlık hizmetleri, ev otomasyonu, sensörler, bulut teknolojisi gibi birçok yenilikçi teknolojinin önünü açıyor. 5G teknolojilerinde sinyallerin frekansları arttıkça veri aktarım hızı doğru orantılı iken; sinyalin menzili yani kapsam alanı ters orantılıdır. Binalar, yapılar hatta yağmur, kar gibi doğa olaylarından bile etkilenebileceği söyleniyor. Kullanımda olan LTE (4G) ve diğer mobil kablosuz bağlantı standartları 6 GHz altındaki frekans çalışırlar ve kapsama alanı geniştir. Bu dönemde veri aktarım hızı, artık günümüz teknoloji ve endüstri ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Bu sebeple kablosuz iletişimde 5G frekans değerleri yani 24 GHz ve üstü frekans bantlarını kullanılacaktır. Columbia Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Harish Krishnaswamy:

‘’Bu gelişme oldukça önemli çünkü şu anki teknolojiyle mümkün olmayan yeni uygulamaları mümkün kılacak. Örneğin, bir filmi telefon ya da tabletinize Gb/s hızlarıyla saniyeler içinde indirebileceksiniz. Bu hızlar, sanal gerçeklik uygulamaları ve sürücüsüz araba teknolojisi için de faydalı olacaktır.’’

Dünya da Amerika Güney Kore Çin İngiltere ve İsveç gibi ülkeler bu yeni teknolojiye şimdiden başlamış ve kullanmaya başlamıştır. Çin menşeili olan Huawei Asya pazarında ve dünyada bu teknolojinin öncülüğünü yapıyor.

5G’NİN DİĞERLERİNDEN FARKI NE?

Şu an kullanımda olan ‘G’ ağları 700 MHz ve 6 GHz arasındaki frekansları kullanıyordu.

Hayatımıza yeni giriş yapmış olan 5G ağı ise, 28 GHz ila 300 GHz arasındaki frekanslarda çalışıyor. 4G, 3G’den 10 kat daha hızlı iken 5G’nin, 4G’den bin kattan daha hızlı olacağı söyleniyor. 5G’nin asıl hedefi sunduğu yüksek hız değerleri değil, düşük gecikme değerleri olacağı belirtiliyor. Bu sayede şu an kullandığımız 4G teknolojisinin neden olduğu uzaktan sağlık operasyonları, otonom araçların kontrolü gibi hassas gecikme sürelerinin önem arz ettiği konularda gelişmeler olacaktır.

Geçmişten günümüze internet hızlarının artışı aşağıdaki gibi görülmektedir:

5G’nin en büyük olayı milimetrelik dalgaların kullanılmasıdır. Bu dalgaların çevredeki yapılar tarafından kolayca emilmesi en büyük sorunu ortaya koyuyor: Baz istasyonlarının yetersizliği. 5G teknolojisi ile daha fazla baz istasyonuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacı eskisi gibi büyük direklerle değil yeni teknolojinin getirisi olan ev tipi modem boyutunda olan küçük hücreler kullanılacaktır. 5G’nin ufak hücre baz antenleri sokak lambaları, otobüs durakları, bina yan cepheleri gibi yollardaki yüksek noktalara yerleştirilecek. Bu sayede bağlantı problemleri ortadan kalkarak daha hızlı internet kullanımı sağlanacaktır. İnsanların radyosundan etkilenme oranı artacağı için korunma teknikleri gibi konularda büyük önem arz ediyor. Geliştirilecek olan özel evler kıyafetler radyasyondan etkilenmeyi azaltan araçlar gibi teknolojiler de gelişecektir.

PEKİ 5G TEHLİKELİ Mİ?

5G teknolojisinin hayatımızı birçok alanda kolaylaştırırken tehlikeli yanları hiç mi yok? Elbette bu teknolojinin getirisi kadar birçok da zararı da var. 2018 de 250 bilim adamının 17 si Türkiye’den olmak üzere imzasının bulunduğu, dünya sağlık örgütüne bu teknolojinin hakkında ulusal dergilerde makaleleri olan bilim insanlarının bu teknolojinin zararları üzerine bir bildirge göndermiştir. EMF (Elektromanyetik alan) radyasyon sağlığımıza zarar verecek. Çok düşük seviyelerdeki radyasyon bile baş ağrısı, uyku düzensizliği, konsantrasyon zorlukları, çocuklarda ve gençlerde davranış bozukluklarına sebep olabilirken 5G ile artan radyasyon miktarı kanser riskinin büyük oranda artırıldığı belirtiliyor. 1992’de 53-78GHz frekanslarında Rusya’da yapılan çalışmalarda kalbin çalışmasını etkilediği deneysel olarak ispat edildi. EMF (Elektromanyetik alan) karınca, arı, kelebek, gibi antenli sürü halinde yaşayan hayvan türlerinin iletişimini etkilemesi ve yönlendirilmesine olanak sağlayabiliyor.

Çok fazla enerji ihtiyacı oluşacak ve bu enerji ihtiyacının yaklaşık olarak 400 nükleer santralin enerji üretimine eşdeğer olduğu söyleniyor. Atmosferde ve parçacık bulutlarında bulunan pek çok parçacıkların milimetrik dalgalarla aynı veya yakın ölçülerde olması onların elektrik yüklenmelerini ve dolayısıyla yapay bulutlar oluşturmalarına veya rezonansa neden olurlar. Bu sebep de hava koşullarını etkileyerek doğanın dengesini bozmaya yol açabilir. Bütün bu tehditlerin gerçekliğini kanıtlar nitelikte bulunmuyor. Firmalar ve kurumlar, bu teknoloji yarışı içerisindeyken sonuçlarını pek somut bir çalışma, rapor vs. düşünmedikleri gözlemleniyor. Görünen o ki 5G’nin zararı olup olmadığını hayatımıza girdiğinde göreceğiz.

Krishnaswamy şöyle diyor:

‘5G’nin yaşamlarımızda dönüştürücü bir etkiye sahip olacağını ve yeni şeyleri mümkün kılacağını düşünüyorum. Ne tür uygulamaların gerçekleşeceğini ve etkilerin neler olabileceğini kesin olarak söyleyemeyiz. Bizim için tamamen sürpriz olacak ve toplumu gerçekten değiştirecek etkileri olabilir. Tarihten çıkarım yapacak olursak, 5G, kablosuz ağların bizler için yapabileceği şeylerin bir diğer örneği olacak.’

Sağlık açısından kesinliği bulunmasa da siber güvenlik açısından IOT (Nesnelerin İnterneti) ile özel yaşamın ihlal edileceği ve saldırılara açık olması bekleniyor.

5G’NİN GÜVENLİĞİ İÇİN ONAYI KİM VERECEK?

5G önceki ‘G2 mobil iletişimin yerini almayacak, yeni mobil radyasyon artışıyla çevremizi radyasyon ile kirletecektir. Şu an kullanımda olan ‘G’ frekansların yanı sıra çok daha yüksek frekanslar kullanacak. Bu teknolojide belediye, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların söz hakkı olmayacak ve otomatik onay verileceğini İngiltere’deki örnekler ile görüyoruz.

TÜRKİYE 5G İLE NE ZAMAN TANIŞACAK?

Amerika’da 12 şehirde pilot olarak ve İngiltere, Çin de büyük oranda kullanılmaya başlanan teknoloji 2020 de Türkiye ye geleceği hedefleniyordu. COVID-19 nedeniyle biraz daha gecikme ile geleceği belirtiliyor. Huawei’nin dünyadaki 5G teknolojisinin öncüsü ve sürdürücüsü rolünü Türkiye’de Turkcell yapıyor fakat Turkcell’in ‘Yerli 5G Drone’ projesi ile şebeke özelliklerini bile Huawei sağlıyor.

COVID-19 VE 5G BAĞLANTISI

Bu konu hakkında somut veriler bulunmamaktadır. Komplo teorisyenlerinin 5G teknolojisinin COVID-19 tetiklediği ve artırdığı etkileri şu an da kesinliği bulunmamaktadır.

Özetle korona virüs ile 5G teknolojisi arasında bir bağ olduğu iddiaları şu an için gerçekle bağdaşmıyor. Bilimsel bir açıklaması da mevcut değil. Bristol Üniversitesi’nde çocuk hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Adam Finn, “Yaşadığımız salgın enfekte olmuş bir insandan bir diğer insana geçmek suretiyle yayılıyor. Bunun böyle olduğunu biliyoruz. Hatta hasta bir kişiden alınmış virüsü laboratuvarda çoğaltabilmeye bile başladık. Virüsler ve cep telefonlarını, internet bağlantılarını çalışır kılan elektromanyetik dalgalar birbirinden tamamen farklı şeyler” dedi.

Kaynak : https://www.livescience.com/65959-5g-network.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir